Skip Navigation
 

Winiarstwo

Drożdże, pożywki, wężyki, korki, rurki do fermentacji, winomierze itp.
 

Winiarstwo

DROŻDŻE SUSZONE FERMIVIN do win białych i czerwonych - 7 g (BROWIN)

DROŻDŻE SUSZONE FERMIVIN do win białych i czerwonych - 7 g (BROWIN)

Fermivin aktywne, suszone drożdże winiarskie.
Porcja na 10-35 litrów wina.

Sposób użycia:
Drożdże Fermivin nie wymagają wstępnego namnażania. Zawartość torebeczki wymieszać w 100 ml przegotowanej i wystudzonej do temperatury 35 stopni wody. Całość pozostawić na 20 minut i po tym czasie wlać do balonu z nastawem wina.

Dodaj do koszykaCena:3.80PLN
 

Winiarstwo

DROŻDŻE WINIARSKI W PŁYNIE MIX - 20 ml (BROWIN)

DROŻDŻE WINIARSKI W PŁYNIE MIX - 20 ml  (BROWIN)

1.Burgund – do win czerwonych, zarówno stołowych jak i deserowych; owoców wysoko garbnikowych jak aronia, śliwki, winogrono czarne, bez, wiśnie, porzeczki czarne i czerwone, jeżyny oraz jagody.

2.Malaga – do win czerwonych deserowych; owoców takich jak winogrono czarne czy aronia.

3.Uniwersalne – do win białych i czerwonych oraz wszystkich gatunków owoców, charakteryzujące się wysoką odpornością na alkohol do ok 18%.

4.Tokay - do win białych deserowych i stołowych; do owoców takich jak agrest, głóg, gruszki, jabłka, rabarbar, morele, dzika róża, truskawki, winogrono białe, porzeczki białe oraz rodzynek i zboża.

5.Sherry – do win białych deserowych, owoców takich jak czereśnie, jabłka, głóg, dzika róża, winogrona białe, porzeczki białe oraz rodzynki i zboża.

Sposób użycia:
Do 1l butelki wlać 150 ml soku (lub 200 g rozdrobnionych owoców), 300 ml wody, 2 łyżeczki cukru. Butelkę zakryć czopem z waty, pasteryzować 30 min. Po wystudzeniu, do butelki wlać zawartość wstrząśniętej uprzednio torebeczki. Całość pozostawić na 1-2 doby w temp. 26 stopni, po czym wlać do balonu z nastawem wina (5-25 L).

W przypadku drożdży w zawiesinie zalecane jest wstępne ich namnożenie. Zabieg ten określa się terminem – przygotowania szczepionki drożdży, innymi słowy matki drożdżowej.

W KOMENTARZU NA KOŃCU ZAMÓWIENIA PROSZĘ PODAĆ NUMER WYBRANYCH DROŻDŻY.

Dodaj do koszykaCena:2.50PLN
 

Winiarstwo

KLAROWIN TURBO 2 do win białych i czerwonych - 65 g (BROWIN)

KLAROWIN TURBO 2 do win białych i czerwonych - 65 g (BROWIN)

Klarowin Turbo 2 jest to dwuskładnikowy, wydajny, skuteczny i szybko działający środek do klarowania win, destylatów alkoholowych i zacierów.
Składnik A - Kieselsol (roztwór krzemionki).
Składnik B - roztwór chitozanu.

Sposób użycia:
Po zakończeniu fermentacji płyn należy zlać znad osadu. Dokładnie odgazować (nadmiar CO2 spowodowałby wydłużenie czasu klarowania). Dodać składnik A w ilości proporcjonalnej do ilości klarowanego płynu (zawartość wystarcza max na 25 litrów płynu). Następnie delikatnie wymieszać przez około 10 s i odstawić na 1 h. Po tym czasie dodać składnik B w ilości proporcjonalnej do ilości płynu. Delikatnie wymieszać przez około 10 s. Całość pozostawić na na około 24 godziny.

Kieselsol musi być zawsze stosowany w połączeniu z żelatyną lub chitozanem.

Dodaj do koszykaCena:6.80PLN
 

Winiarstwo

KLAROWIN do klarowania win i soków - 10 g (BROWIN)

KLAROWIN do klarowania win i soków - 10 g (BROWIN)

Klarowin (bentonit) to skuteczny środek do klarowania win i soków. Po napęcznieniu w wodzie wykazuje silne właściwości adsorpcyjne. Wiąże w swej strukturze różnego typu substancje, głównie białka, powodując ich osadzanie. Jest środkiem w pełni bezpiecznym. Nie wchodzi w reakcje z winem.

Dawkowanie: Stosować w proporcji 1 g Klarowinu na 1 litr wina (soku). Zawartość torebki wystarcza na 10 litrów.

Sposób użycia: Odpowiednią porcję Klarowinu wsypać do 100 ml wody i wymieszać. Pozostawić na dobę często mieszając. Uzyskaną zawiesinę wlać do klarowanego płynu i dokładnie wymieszać. Efekty klarowania widoczne są już po kilku dniach.

Dodaj do koszykaCena:1.80PLN
 

Winiarstwo

KOREK DO BALONU 28/26mm (BIOWIN)

KOREK DO BALONU 28/26mm (BIOWIN)

Charakterystyka produktu:
Dostępny w sprzedaży korek posiada atesty PZH dopuszczające je do kontaktu z produktami spożywczymi. Korek zaopatrzony jest w otwór, w którym można zamontować rurkę fermentacyjną (szklaną lub plastikową). Wykonany z PCV.

Użytkowanie:
Korki syntetyczne do balonów- zaleca się przed użyciem, dokładnie je wymyć ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń, następnie dokładnie go osuszyć. Ma to na celu usunięcie warstwy silikonu pozostałego po etapie produkcji, który może przyczynić się do wysunięcia się korka z balonu w trakcie fermentacji lub zsunięcia w przypadku kapturów gumowych.

Dopasowane są do:
- gąsiorów o pojemności 5 litrów.

Dodaj do koszykaCena:2.00PLN
 

Winiarstwo

KOREK DO BALONU 33/29 mm (BIOWIN)

KOREK DO BALONU 33/29 mm (BIOWIN)

Charakterystyka produktu:
Dostępny w sprzedaży korek posiada atesty PZH dopuszczające je do kontaktu z produktami spożywczymi. Korek zaopatrzony jest w otwór, w którym można zamontować rurkę fermentacyjną (szklaną lub plastikową). Wykonany z PCV.

Użytkowanie:
Korki syntetyczne do balonów- zaleca się przed użyciem, dokładnie je wymyć ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń, następnie dokładnie go osuszyć. Ma to na celu usunięcie warstwy silikonu pozostałego po etapie produkcji, który może przyczynić się do wysunięcia się korka z balonu w trakcie fermentacji lub zsunięcia w przypadku kapturów gumowych.
Dopasowane są do:
- gąsiorów o pojemności 5 L,
- balonów o pojemności 5 i 10 L.

Dodaj do koszykaCena:2.20PLN
 

Winiarstwo

KOREK DO BALONU 41/37 mm (BIOWIN)

KOREK DO BALONU 41/37 mm (BIOWIN)

Charakterystyka produktu:
Dostępny w sprzedaży korek posiada atesty PZH dopuszczające je do kontaktu z produktami spożywczymi. Korek zaopatrzony jest w otwór, w którym można zamontować rurkę fermentacyjną (szklaną lub plastikową). Wykonany z PCV.

Użytkowanie:
Korki syntetyczne do balonów- zaleca się przed użyciem, dokładnie je wymyć ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń, następnie dokładnie go osuszyć. Ma to na celu usunięcie warstwy silikonu pozostałego po etapie produkcji, który może przyczynić się do wysunięcia się korka z balonu w trakcie fermentacji lub zsunięcia w przypadku kapturów gumowych.

Dodaj do koszykaCena:2.50PLN
 

Winiarstwo

KOREK DO BALONU 43/40 mm (BIOWIN)

KOREK DO BALONU 43/40 mm (BIOWIN)

Charakterystyka produktu:Dostępny w sprzedaży korek posiada atesty PZH dopuszczające je do kontaktu z produktami spożywczymi. Korek zaopatrzony jest w otwór, w którym można zamontować rurkę fermentacyjną (szklaną lub plastikową). Wykonany z PCV.

Użytkowanie :
Korki syntetyczne do balonów- zaleca się przed użyciem, dokładnie je wymyć ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń, następnie dokładnie go osuszyć. Ma to na celu usunięcie warstwy silikonu pozostałego po etapie produkcji, który może przyczynić się do wysunięcia się korka z balonu w trakcie fermentacji lub zsunięcia w przypadku kapturów gumowych.

Dopasowane są do:
- balonów o pojemności 10 litrów,
- balonów o pojemności 15 litrów,
- balonów o pojemności 20 litrów,
- balonów o pojemności 25 litrów,
- balonów o pojemności 34 litry.

Dodaj do koszykaCena:2.70PLN
 

Winiarstwo

KOREK DO BALONU 54/50 mm (BIOWIN)

KOREK DO BALONU 54/50 mm (BIOWIN)

Charakterystyka produktu: Dostępny w sprzedaży korek posiada atesty PZH dopuszczające je do kontaktu z produktami spożywczymi. Korek zaopatrzony jest w otwór, w którym można zamontować rurkę fermentacyjną (szklaną lub plastikową). Wykonany z PCV.

Użytkowanie:
Korki syntetyczne do balonów- zaleca się przed użyciem, dokładnie je wymyć ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń, następnie dokładnie go osuszyć. Ma to na celu usunięcie warstwy silikonu pozostałego po etapie produkcji, który może przyczynić się do wysunięcia się korka z balonu w trakcie fermentacji lub zsunięcia w przypadku kapturów gumowych.

Dopasowane są do:
- balonów o pojemności 54 litrów.

Dodaj do koszykaCena:3.00PLN
 

Winiarstwo

KOREK STOŻKOWY d23/18 mm - 10 szt. (BROWIN)

KOREK STOŻKOWY d23/18 mm - 10 szt. (BROWIN)

Korek z korka, stożkowy dopasowany do butelek o średnicy wewnętrznej szyjki ok 18-21 mm.

Dodaj do koszykaCena:8.50PLN
 

Winiarstwo

KOREK STOŻKOWY d23/18 mm - 100 szt. (BROWIN)

KOREK STOŻKOWY d23/18 mm - 100 szt. (BROWIN)

Korek z korka, stożkowy dopasowany do butelek o średnicy wewnętrznej szyjki ok 18-21 mm.

Dodaj do koszykaCena:75.00PLN
 

Winiarstwo

PIROSIARCZYN POTASU do stabilizacji nastawów i win oraz dezynfekcji - 10 g (BROWIN)

PIROSIARCZYN POTASU do stabilizacji nastawów i win oraz dezynfekcji - 10 g (BROWIN)

Pirosiarczyn Potasu jest środkiem powszechnie stosowanym w winiarstwie do stabilizacji moszczów i gotowych win. Zapobiega rozwojowi bakterii, grzybów i dzikich drożdży. Stabilizuje barwę i klarowność wina. Może być również stosowany do odkażania naczyń, sprzętu winiarskiego i piwowarskiego.

Stabilizacja nastawu: Dawkowanie: 1 g Pirosiarczynu Potasu na 3-5 litrów nastawu.
Sposób użycia: Odpowiednią porcję Pirosiarczynu Potasu rozpuścić w 50-100 ml wody. Dodać do nastawu i wymieszać.

Stabilizacja wina: Dawkowanie: 1 g Pirosiarczynu Potasu na 10 litró wina.
Sposób użycia: Odpowiednią porcję Pirosiarczynu Potasu rozpuścić w 50-100 ml wody. Dodać do wina i wymieszać.

Odkażanie: Dawkowanie: 10 g Pirosiarczanu Potasu na 2 litry wody.
Sposób użycia: Rozpuścić Pirosiarczyn Potasu w wodzie. Używać do mycia i dezynfekcji wszelkiego rodzaju sprzętu winiarskiego i piwowarskiego: balonów, butelek, pojemników fermentacyjnych, pras, beczek, akcesoriów.

Dodaj do koszykaCena:2.20PLN
 

Winiarstwo

PODPIWEK ŁÓDZKI (DROŻDŻE 1 G GRATIS) - 100 g

PODPIWEK ŁÓDZKI (DROŻDŻE 1 G GRATIS) - 100 g

Wystarcza na 5 - 10 L wspaniałego i orzeźwiającego podpiwku.

Sposób przyrządzenia:
1 Zawartość opakowania wsyp do 5 - 10 L wody, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 min na małym ogniu.
2.Następnie filtruj przez gazę lub płótno.
3.Dodaj cukier: 250g/5L- 500 g/10L i dokładnie wymieszaj.
4.Płyn wystudź.
5.Dodaj zawartość załączonej do opakowania saszetki drożdży piekarniczych BROWIN. Pozostaw na 10-15 minut w celu uwodnienia drożdży, a następnie wymieszaj.
6.Płyn przelej do butelek plastikowych, do 2/3 ich wysokości, po czym każdą zgnieć w taki sposób, aby płyn wypełnił ją po szyjkę (drożdże pracując rozszerzą butelki) i zakręcić nakrętką.
7.Fermentację prowadź w temperaturze pokojowej przez 2 - 3 dni, następnie podpiwek przenieś w chłodniejsze miejsce.*
8. Gotowy podpiwek można przechowywać w lodówce ok. 1 tygodnia.
*W czasie fermentacji obserwować stopień nagazowania w butelce - jeżeli jest zbyt duży (butelka nie daje się nagnieść), delikatnie ją odgazować.

Najlepiej smakuje schłodzony!

UWAGA! Do opakowania dołączono saszetkę drożdży piekarniczych BROWIN.

Dodaj do koszykaCena:5.00PLN
 

Winiarstwo

POŻYWKA KOMBI dla drożdży winiarskich - 10 g (BROWIN)

POŻYWKA KOMBI dla drożdży winiarskich - 10 g (BROWIN)

Pożywka Kombi zawiera związki azotu i fosforu, witaminę B1 oraz preparaty ze ścian komórkowych drożdży. Witamina B1 pełni rolę aktywatora fermentacji. Preparaty komórkowe drożdży stanowią uzupełnienie substancji odżywczych oraz wiążą związki toksyczne dla drożdży. Pożywka Kombi zapewnia szybki wzrost drożdży, wydajną fermentację i pełne odfermentowanie. Pożywkę należy stosować przy wyrobie wszystkich rodzajów win. Szczególnie pożądana jest przy nastawach trudno fermentujących np. z aronii, śliwek, czarnego bzu....

Dawkowanie:
Stosować w proporcji 1 g Pożywki Kombi na 3,5 litra nastawu. Zawartość torebki wystarcza na 25 litrów nastawu.

Sposób użycia:
Odpowiednią porcję Pożywki Kombi rozpuścić w 50-100 ml wody. Dodać do nastawu i wymieszać.

Dodaj do koszykaCena:3.80PLN
 

Winiarstwo

POŻYWKA dla drożdży winiarskich - 10 g (BROWIN)

POŻYWKA dla drożdży winiarskich - 10 g (BROWIN)

Pożywka zawiera wodorofosforan (V) diamonu (DAP), który jest cennym źródłem azotu i fosforu dla drożdży winiarskich w moszczu. Zapewnia odpowiednie namnożenie drożdży, właściwy przebieg fermentacji i wysokie odfermentowanie. DAP należy stosować przy wyrobie wszystkich rodzajów win: owocowych, gronowych, zbożowych i kwiatowych.

Sposób użycia:
Stosować w porcji 1 g Pożywki na 1,5-2,5 L moszczu. Zawartość torebki wystarcza na 15-25 L nastawu wina.

Dodaj do koszykaCena:2.00PLN